Otomobil üretiminin en pahalı ülkesi

Alman Otomobil Üretiminin İşçilik Maliyeti Yüksek

Almanya’da üretilen her bir otomobil için ortalama işçilik maliyeti 3.300 dolar. Bu miktar, ücretler, emeklilik katkıları ve diğer yan hakları kapsıyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, ABD’de aynı maliyetler yaklaşık 1.340 dolar iken, Fas’ta sadece 106 dolar ile en düşük seviyede.

ABD’ye ithal edilen yabancı otomobillere gümrük vergileri getirilmesiyle birlikte, üreticiler üretimlerinin bir kısmını ABD’ye taşımaya başladı. Audi’nin ABD’deki ilk fabrikası da bu doğrultuda hayata geçiyor. Ancak, Almanya dışında üretim yapmanın tek nedeni gümrük vergileri değil; artan yerel işçilik maliyetleri, Alman otomotiv endüstrisi için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Yapılan araştırmada, dünya genelindeki 250 otomobil fabrikasının incelenmesi sonucunda Almanya’nın en yüksek işçilik maliyetine sahip olduğu belirlendi. Üretimin ABD’ye taşınmasıyla maliyetlerde önemli ölçüde düşüş sağlanabilir. Ancak, hala araç başına işçilik maliyeti Çin’in 585 dolarlık maliyetinin üzerinde olacak. Bazı durumlarda Almanya’da bir otomobil üretmek, Çin’e göre 7.800 dolar daha pahalı olabiliyor.

Oliver Wyman’ın Almanya ofisinin başkanı Fabian Brandt, Handelsblatt’a yaptığı açıklamada, “Gelecekte Almanya’da araç üretimine nasıl devam edebiliriz?” sorusuna odaklanılması gerektiğini belirtti. Üretimdeki düşüş devam ederse, birçok tedarikçinin ülkeyi terk edebileceği veya iflas edebileceği uyarısında bulundu.

Gümrük vergilerinin azalmasıyla birlikte, otomotiv sektörünün en büyük sorunu olan işçilik maliyetinin devam edeceği düşünülüyor. Bununla birlikte, daha uygun seçenekler de bulunmakta. Örneğin, Meksika’da bir aracın işçilik maliyeti sadece 305 dolar iken, Romanya’da bu rakam 273 dolar seviyesinde.


Araştırmalar, otomobil üretiminin en ucuz olduğu ülkenin, araç başına 106 dolarlık işçilik maliyetiyle Fas olduğunu gösteriyor. Renault’un Fas’taki fabrikasında işçilik maliyetlerinin Almanya’nınkinin 30 katı kadar düşük olduğu ortaya çıktı.

Tüm bu veriler, üreticilerin üretimi Avrupa’dan daha uygun maliyetli lokasyonlara taşıma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Related Posts

Mersin’de Ruhsatsız İşletmelere Cezalar

Mersin’de ruhsatsız işletmelere 2.175.000 TL ceza kesildi. Denetimler devam edecek.

SGK açıkladı: Zamlı emekli maaşları ne zaman yatacak?

Milyonlarca emeklinin gözü Temmuz zammıyla birlikte yapılacak maaş farkı ödemelerinde. SGK, 4A, 4B ve 4C kapsamındaki emekliler için tahsis numarasına göre ödeme takvimini açıkladı. ZAM ORANI NETLEŞTİ, EN DÜŞÜK MAAŞ 16.881 TL’YE ÇIKTI Haziran ayı …

Yıllık izne çıkacaklar dikkat… Milyonlarca çalışan bu haktan habersiz

Ücretli yıllık izinde, yol izni hakkı çalışanların talep etmesi halinde tatillerini 4 gün daha uzatmalarını sağlanabiliyor.

Ticaret Bakanlığı ekipleri 2025’te 6,5 milyonun üzerinde elektronik ve kaçak sigara ele geçirdi

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Gümrükler Muhafaza ekiplerinin bu yıl içerisinde yasa dışı tütün ve elektronik sigara ticaretine yönelik operasyonları sonucunda toplam değeri yaklaşık 451 milyon 588 bin lira olan 2 milyon 150 bin paket sigara ile 4 …

30 milyon araç sahibini ilgilendiriyor! Hepsi 6 ay içinde satışa çıkıyor

Yıllardır yediemin otoparklarında bekletilen araçlar için yeni düzenleme yürürlüğe girdi. Trafikten men edilen araçlar, 6 ay içinde satılacak. 30 milyon araç sahibini ilgilendiren satış işlemleri il müdürlükleri veya milli emlak birimleri tarafından yürütülecek.

Ticaret Bakanlığı, yurtdışından e-ticaret kanalıyla satın alınan ürünleri takibe aldı

Ticaret Bakanlığı, yurtdışındaki e-ticaret platformlarından satın alınan ürünler için harekete geçti.