Geleceğin sessiz krizi iklim mültecileri

İklim Değişikliği ve Mülteciler: Küresel Bir Kriz

İklim değişikliğinin etkileri artık kaçınılmaz bir hal aldı ve milyonlarca insanı evlerinden etmeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler’in her yıl 18 Haziran’da kutladığı “Dünya Mülteciler Günü”, mültecilere destek olmayı ve küresel dayanışmayı ön plana çıkarıyor. Ancak uzmanlara göre, iklim değişikliği kaynaklı göç dalgaları henüz tam anlamıyla ele alınmış değil.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tahminlerine göre, 2050 yılına kadar iklim değişikliği nedeniyle 44 milyon ile 216 milyon kişinin göç etmek zorunda kalabileceği belirtiliyor. Ancak bu “iklim mültecileri” için resmi bir koruma statüsü bulunmuyor, bu da haklarını korumayı zorlaştırıyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN YARATTIĞI GÖÇ DALGALARI

İklim değişikliği, seller, kuraklık, fırtınalar ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi aşırı hava olaylarını artırarak insanları göç etmeye zorluyor.

IOM’un raporuna göre, sadece hava olayları kaynaklı felaketler nedeniyle 32,6 milyon insan ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı. Bu sayı, dünya genelinde yerinden edilen insanların yarısından fazlasını oluşturuyor ve uzmanlara göre önümüzdeki dönemde daha da artacak.

Prof. Dr. Norman Myers’a göre, iklim mültecilerinin sayısı 2050 yılına kadar 250 milyona ulaşabilir. Özellikle Güney Asya, Sahra Altı Afrika ve Latin Amerika gibi bölgeler en fazla etkilenecek alanlar arasında bulunuyor.

Örneğin, Bangladeş’te deniz seviyesinin yükselmesi durumunda milyonlarca kişinin göç etmek zorunda kalabileceği belirtiliyor.

İKLİM MÜLTECİLERİNİN STATÜSÜ: HUKUKİ ZORLUKLAR

1951 Cenevre Sözleşmesi, mülteci tanımını belirli kriterlere göre sınırlıyor, ancak iklim değişikliği nedeniyle göç edenler bu tanıma uymadığı için uluslararası koruma sağlanamıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), iklim mültecilerine resmi bir statü verilmesine karşı çıkıyor ve bu durumu sınır içi yer değiştirmeler olarak değerlendiriyor, bu da haklarının kısıtlanmasına neden oluyor.

İç Göç İzleme Merkezi (IDMC) Direktörü Alexandra Bilak, iklim değişikliğinin yerinden edilme krizini derinleştirdiğini ve uluslararası hukukun bu yeni gerçeğe uygun güncellenmesi gerektiğini belirtiyor.

GELECEK İÇİN ACİL ÇÖZÜMLER

Uzmanlar, iklim göçü krizinin çözümü için acil ve küresel eylemlere ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Aksi takdirde, milyonlarca insan evlerini terk etmek zorunda kalabilir.

İklim bilimcisi Prof. Dr. Michael Mann, küresel sıcaklık artışının kontrol altına alınmazsa, birçok bölgede insanların evlerini terk etmek zorunda kalacağını ifade ediyor.

Uzmanlar ve uluslararası örgütler, hükümetleri ve toplumu harekete geçmeye ve iklim mültecilerinin haklarını korumaya davet ediyor. Yerinden edilen insanların haklarının korunması için uluslararası iş birliği ve hukuki reform şart görülüyor.

Related Posts

Erkan Baş açıkladı: TİP’ten ‘Saraçhane’ kararı

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, CHP’nin bu akşam saat 20.00’de Saraçhane’de düzenleyeceği “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingine destek çağrısı yaptı.

Belçika’da aşırı sıcaklar için 35 derecelik uyarı yapılmıştı: Brüksel bugün 40 dereceyi gördü

Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI), 1-3 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde 35 dereceyi aşacak sıcaklıkların tehlikeli seviyelere ulaşabileceğini bildirerek, “turuncu alarm” verdi. Brüksel’de hava sıcaklığının 40 dereceye kadar çıktığı görüldü.

Kulis | YSK, CHP kurultayı davasından rahatsız: Mutlak butlan kararı sistemi bozar, anayasaya aykırı olur

Kulis | YSK, CHP kurultayı davasından rahatsız: Mutlak butlan kararı sistemi bozar, anayasaya aykırı olur

Ünlü içecek acilen raflardan kaldırılıyor: Kutularında patlama riski ortaya çıktı

ABD’de ünlü bir içecek markası, aşırı basınç nedeniyle patlama riski taşıyan on binlerce kutu ürünü piyasadan çekme kararı aldı. Raflardan acilen kaldırılan kokteyl, tüm ülkede satılmıştı…

Son dakika | İsrail yine yardım bekleyenlere saldırdı: Çok sayıda can kaybı

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları sürüyor. Gazze Şeridi’nde Filistinliler temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. İsrail kente yardım girişini engellemesi nedeniyle sık sık eleştiriliyor. İsrail’in sivilleri hedef alması da dünya kamuoyunda …

Mersin’de esrarengiz olay: Oto yıkamacıda 4 kişinin cansız bedeni bulundu

Mersin’de kepenkleri indirilmiş bir oto yıkamacıda 4 kişinin cansız bedenleri bulundu.