Ankara Barosu’ndan, Erdoğan’a çağrı: ‘Zeytinlik yasasını TBMM’ye iade edin!’

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, TBMM’deki Çevre Düzenlemesine Karşı Rapor Yayınladı

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeye karşı “Zeytinlikten Linyite: 10 Günde Çevre Hukuku Trajedisi” başlıklı raporunu hazırladı. Türkiye’nin çevre hukuku tarihinde yaşanan benzersiz çelişkiye vurgu yapan raporda, “9 Temmuz 2025’te yürürlüğe giren İklim Kanunu ile ülkenin ‘2053 net sıfır emisyon’ hedefini taahhüt etmesinin ardından sadece 10 gün sonra kabul edilen torba yasa, bu hedefi hükümsüz kıldığı” belirtildi.

Raporda yerli kömür teşviklerinin linyit adı altında getirildiğine dikkat çekilerek, düzenlemenin zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine olanak sağladığı ifade edildi. Aynı yasama organı tarafından 10 gün arayla çıkarılan iki yasanın çevre hukukunda bir yasama şizofrenisi yarattığı vurgulandı

“Linyit, Taşkömürüne Göre İki Kat Daha Fazla Karbon Salımına Yol Açıyor”

Raporun devamında, İklim Kanunu’nun sera gazı emisyonlarının azaltılmasını hedeflediği ancak torba yasanın karbon emisyonunu artıran linyite teşvik sunduğuna değinildi. Türkiye’de yerli kömürün büyük çoğunluğunun linyit olduğu ve bu taşkömürünün taşkömürüne göre iki kat daha fazla karbon salımına neden olduğu belirtildi.

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, bu çelişkilerin sadece çevreyle sınırlı olmadığını ve zeytinliklerde madencilik faaliyetlerine ilişkin düzenleme yapılmasının hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Elektrik üretiminde kriz olmadığı, Türkiye’nin kurulu gücünün 115 bin MW’ı geçtiği ve güneş enerjisinde rekor kurulum gerçekleştirdiği de raporda yer aldı

Kent ve Çevre Merkezi’nin Çağrısı

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, çevresel sürdürülebilirliği, hukukun üstünlüğünü ve toplumsal uzlaşıyı tehdit eden yasaya karşı harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı’nı yasayı veto etmeye ve TBMM’ye geri göndermeye davet eden merkez, çevresel düzenlemeleri etkisiz kılacak hükümlerin çıkarılmasını ve yeni maden rejimlerinin temel altyapı düzenlemeleri yapılmadan yasalaşmaması gerektiğini belirtti. İklim Kanunu ile uyumlu, şeffaf, bilimsel ve katılımcı bir yasal sürecin yeniden başlatılması gerektiğinin altı çizildi.

Related Posts

120 saniye hayattan koptu: ‘Gördüklerini’ tek tek anlattı

ABD’de yaşayan 49 yaşındaki kadının iki dakika boyunca kalbi durdu ve tıbben ölü sayıldı. Tekrar kalbinin çalışmasıyla ‘dünyaya dönen’ kadın, 120 saniyede yaşadıklarını anlattı.

AK Parti CHP’yi ‘Daltonlar’a Benzetti

AK Parti Genel Sekteri Eyyüp Kadir İnan, Özgür Özel’in CHP Genel Başkanlığına gelmesiyle birlikte İzmir’deki kronik sorunların Türkiye geneline yayılan bir salgına dönüştüğünü söyledi. CHP’de yaşananları Daltonlar Karikatürü ile anlatan İnan, “’U dönüşleri’ ustası Özel’in laf kalabalığıyla dolu konuşmaları, çareyi yine İzmir’de aramasının boşuna olduğunu kanıtlıyor” dedi.

Diyarbakır’da Evlat Nöbeti Devam Ediyor

Diyarbakır’da aileler, kavurucu sıcak havaya rağmen evlat nöbetine kararlılıkla devam ediyor.

Antalya’da Dolandırıcılık Şüphelisi Yakalandı

İstihbarat görevlisi olduğunu söyleyerek dolandırmaya çalışan R.O. tutuklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan LGS’deki iddialara sert tepki: Tek bir açıklaması var, o da imam hatip düşmanlığı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyaretinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 500 tam puan alan 719 öğrencinin büyük bir bölümünün imam hatip kökenli okullardan çıktığı iddiaları üzerine başlayan tartışmalara sert tepki gösteren Erdoğan, “Bu kampanyanın tek açıklaması imam hatip düşmanlığıdır” dedi.

Okan Buruk’tan transfer açıklaması: Osimhen, Barış Alper, Ahmetcan Kaplan ve kaleci!

Galatasaray’ın kampında açıklamalarda bulunan Okan Buruk, transferler hakkında son bilgileri aktardı.