Konya’da Yaşanan Kuraklık Tarımı Olumsuz Etkiledi
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, bu yıl yağışların 12’nci aydan itibaren azalmaya başladığını ve bunun özellikle kıraç alanlarda büyük verim kayıplarına neden olduğunu vurguladı.
‘Bazı Tarlalara Biçerdöver Dahi Girmedi’
Yaşanan kuraklık nedeniyle bazı sahalarda buğday ve arpa hasadının yapılamadığını belirten Kırkgöz, “Kıraç alanlarda dekar başına 50 ile 150 kilogram arasında ürün alınabildi. Bazı tarlalara biçerdöver dahi girmedi. Sulu arazilerde ise 800-900 kilogram arasında verim elde edildi ancak sulama imkanı olmayan çiftçilerimiz büyük zorluk yaşadı. Bu yıl buğday rekoltesinin 1 milyon 800 bin tona, arpa rekoltesinin ise 850-900 bin tona düşeceğini öngörüyoruz. Buğdayda yüzde 10-15, arpada ise yüzde 25-30 rekolte kaybı bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
Kırkgöz, kuraklık gibi zorlu dönemlerde kıraç tarım yapan üreticilerin desteklenmesi gerektiğini de vurgulayarak sözlerine ekledi.
‘Buğday ve Arpa Verimlerinde Düşüş Bekleniyor’
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu da yağışların yıl boyunca düzensiz dağıldığını ve mart-nisan aylarında yeterli yağış alınmadığını belirterek, kıraç alanlardaki bitkilerde ciddi stresin ortaya çıktığını ifade etti.
Soylu, Konya Ovası’na yüzde 40 daha az yağış düştüğünü söyleyerek, “Bu durum verimlere direkt etki etti. Kıraç alanlarda dekara 50 ile 150 kilogram arasında ürün alındı. Sulu alanlarda ise verimler daha iyi oldu. Bu yıl buğday ve arpa verimlerinde düşüş bekliyoruz.” dedi.
‘Kıraç Yerler Bu Yıl Verim Kaybetti’
Sarayönü ilçesinde biçerdöver operatörlüğü yapan Sinan Tezcan da kuraklık sebebiyle birçok tarlaya biçim için girilmediğini aktararak, “Sulak alanlarda dekar başına 500 ila 900 kilogram ürün alınıyor ancak kıraç yerler bu yıl çok zayıf kaldı. Bazı çiftçilerimiz hiç ürün alamadı. Bu koşullarda dahi elde edilen ürünler için teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.