Kuraklık Konya’yı kötü vurdu

Konya’da Yaşanan Kuraklık Tarımı Olumsuz Etkiledi

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, bu yıl yağışların 12’nci aydan itibaren azalmaya başladığını ve bunun özellikle kıraç alanlarda büyük verim kayıplarına neden olduğunu vurguladı.

‘Bazı Tarlalara Biçerdöver Dahi Girmedi’

Yaşanan kuraklık nedeniyle bazı sahalarda buğday ve arpa hasadının yapılamadığını belirten Kırkgöz, “Kıraç alanlarda dekar başına 50 ile 150 kilogram arasında ürün alınabildi. Bazı tarlalara biçerdöver dahi girmedi. Sulu arazilerde ise 800-900 kilogram arasında verim elde edildi ancak sulama imkanı olmayan çiftçilerimiz büyük zorluk yaşadı. Bu yıl buğday rekoltesinin 1 milyon 800 bin tona, arpa rekoltesinin ise 850-900 bin tona düşeceğini öngörüyoruz. Buğdayda yüzde 10-15, arpada ise yüzde 25-30 rekolte kaybı bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Kırkgöz, kuraklık gibi zorlu dönemlerde kıraç tarım yapan üreticilerin desteklenmesi gerektiğini de vurgulayarak sözlerine ekledi.

‘Buğday ve Arpa Verimlerinde Düşüş Bekleniyor’

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu da yağışların yıl boyunca düzensiz dağıldığını ve mart-nisan aylarında yeterli yağış alınmadığını belirterek, kıraç alanlardaki bitkilerde ciddi stresin ortaya çıktığını ifade etti.

Soylu, Konya Ovası’na yüzde 40 daha az yağış düştüğünü söyleyerek, “Bu durum verimlere direkt etki etti. Kıraç alanlarda dekara 50 ile 150 kilogram arasında ürün alındı. Sulu alanlarda ise verimler daha iyi oldu. Bu yıl buğday ve arpa verimlerinde düşüş bekliyoruz.” dedi.

‘Kıraç Yerler Bu Yıl Verim Kaybetti’

Sarayönü ilçesinde biçerdöver operatörlüğü yapan Sinan Tezcan da kuraklık sebebiyle birçok tarlaya biçim için girilmediğini aktararak, “Sulak alanlarda dekar başına 500 ila 900 kilogram ürün alınıyor ancak kıraç yerler bu yıl çok zayıf kaldı. Bazı çiftçilerimiz hiç ürün alamadı. Bu koşullarda dahi elde edilen ürünler için teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Related Posts

30 yıllık bakkal mahalleliyi soyup soğana çevirdi: Ailesini bırakıp kaçtı

Olay, Adana’nın en kalabalık semtlerinden biri olan Dağlıoğlu Mahallesi’nde yaşandı. Mahallede yaklaşık 30 yıldır esnaflık yapan S.E., çevresinde güvenilir bir isim olarak tanınıyordu. Gıda ticareti yaptığı ve toplu alışverişler için mahalle …

10 soruda ‘Gayrimenkul Sertifikası’ ile borsadan ev alma süreci

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut GYO işbirliğiyle hayata geçirilen “Gayrimenkul Sertifikası” uygulaması, küçük yatırımcıların gayrimenkul projelerine düşük tutarlarla ortak olabilmesine imkan tanıyan alternatif bir yatırım modeli olarak devreye alınıyor. İşte 10 soruda ‘Gayrimenkul Sertifikası’ ile borsadan ev alma süreci ve detaylar.

SPK 5 şirketin borçlanma aracı ihraç başvurusunu onayladı

SPK 5 şirketin borçlanma aracı ihraç başvurusunu onayladı

Dubai çikolatası alarma geçirdi: Bakanlık her yerden toplatıyor

Türkiye’de üretilip ABD’de 30 eyalette satılan kadayıflı fıstıklı Dubai çikolatası ezmesinin tüketilmemesi için uyarı yayınlandı. Ezmeden yiyen 4 kişinin hastalandığı belirlenirken Bakanlık harekete geçti. DUBAİ ÇİKOLATASI ALARMA GEÇİRDİ ABD’deki …

Ekonomist Hakan Kara: Merkez Bankası, 18 Mart sonrası sattığı brüt rezervlerin tamamına yakınını yerine koydu

Ekonomist Hakan Kara: Merkez Bankası, 18 Mart sonrası sattığı brüt rezervlerin tamamına yakınını yerine koydu

Mersin’de Ruhsatsız İşletmelere Cezalar

Mersin’de ruhsatsız işletmelere 2.175.000 TL ceza kesildi. Denetimler devam edecek.