10 soruda ‘Gayrimenkul Sertifikası’ ile borsadan ev alma süreci

İstanbul’da Gayrimenkul Sertifikası Uygulaması Başlıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ ve Emlak Konut GYO ortaklığıyla İstanbul’da başlatılacak Gayrimenkul Sertifikası projesini duyurdu. Bakan Kurum, “Damlaya damlaya ev olur” diyerek, vatandaşların en büyük hayallerinden biri olan ev sahibi olmayı kolaylaştıracaklarını belirtti. Bu proje sayesinde, birikimi olmayan vatandaşların çok uygun miktarlarla ev sahibi olabileceği bir fırsat sunulacak. Gayrimenkul Sertifikası, küçük birikimlerle büyük hayallerin gerçeğe dönüşmesine olanak sağlayacak bir yatırım aracı olarak ön plana çıkıyor. Sertifika, vatandaşların gayrimenkul projelerine küçük paylarla ortak olmalarını sağlayan, Borsa İstanbul’da işlem gören ve hisse senedi benzeri alınıp satılabilen bir enstrüman olacak. Bu yatırım aracı ilk etapta Başakşehir’de yer alan Damla Kent Evleri projesiyle hayata geçirilecek.

10 Soruda Gayrimenkul Sertifikası ve Borsadan Ev Alma İmkanı

AA muhabiri, Gayrimenkul Sertifikası uygulamasıyla ilgili merak edilen 10 soruyu derledi.

Yeni Modelin Amaçları Nelerdir?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, peşinat ve kredi gibi yükümlülükleri karşılayamayan vatandaşların ev sahibi olmalarını sağlamak amacıyla yeni bir model geliştirdi. “Damlaya damlaya ev olur” anlayışıyla geliştirilen sistem, küçük birikimlerle gayrimenkul yatırımı yapma imkanı sunuyor. Bu model, konut sahibi olma imkanını artırmayı ve kira fiyatlarını dengede tutmayı hedefliyor. Peşinat ve kredi yükümlülüğü olmadan küçük birikimlerle yatırım yapılabilen sistem, konuta erişimi kolaylaştırarak geniş kesimlere hitap ediyor.

Uygulama Nasıl İşleyecek?

TOKİ ve Emlak Konut güvencesiyle hayata geçirilen sistemde, vatandaşlar Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) denetimindeki gayrimenkul sertifikalarını bütçelerine uygun şekilde satın alabilecekler. Sertifikalar, Borsa İstanbul’da işlem görecek ve isteyen herkes bu yatırım modeline katılabilecek.

Sertifikalar Ne Zaman ve Nasıl Satışa Sunulacak?

Sertifikalar, 7 lira 59 kuruş fiyatla 4-8 Ağustos tarihleri arasında talep toplama yoluyla halka arz edilecek. 11 Ağustos’tan itibaren ise Borsa İstanbul’da alınıp satılabilecek.

Hangi Projeye Yatırım Yapılacak?

İlk uygulama, İstanbul Başakşehir’de inşa edilecek Damla Kent Evleri projesiyle başlatılacak. Projede toplam 5 bin 325 konut yer alacak ve ilk etapta 1540 konut için sertifika satışı yapılacak. İnşaat 1 Ekim’de başlayacak ve 4 Şubat 2029’da tamamlanacak.

Sertifikalar Nasıl Değerlendirilecek?

Gayrimenkul Sertifikası yatırımcılarına üç ayrı kazanç modeli sunuyor: Asli Edim (Konut Sahipliği), Tali Edim (Gelir Ortaklığı) ve Borsa Alım-Satım. Bu modellerle yatırımcılar farklı kazanç fırsatları elde edebilecekler.

Birden Fazla Kişi Bir Konuta Ortak Olabilir mi?

Sistem, paylı mülkiyet esasına dayalı olarak birden fazla kişinin aynı konut için yeterli miktarda sertifika biriktirerek ortak olmasına imkan sağlıyor.

Yalnızca İstanbul’da yaşayanlar mı başvurabilecek?

Gayrimenkul Sertifikası uygulamasında ikametgah şartı bulunmuyor. Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan yatırımcılar da projelere yatırım yapabilirler.

Her Daire Aynı Fiyatta mı?

Şerefiye farkıyla dairelerin fiyatları ve dolayısıyla sertifika adetleri, konutların özelliklerine göre değişiklik gösterecektir.

Proje Tamamlanmadan Konut Seçme İmkanı Var mı?

Sertifika adediyle bir konutun değerine ulaşan yatırımcılar, projenin belirlediği süreçte istedikleri konutu seçebilecekler.

Uygulama Yalnızca Bu Projeye mi Özel?

Damla Kent Evleri projesi, sistemin ilk uygulama projesi olarak hayata geçirilecek. Ancak ilerleyen dönemlerde Türkiye’nin farklı illerinde benzer projelerin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Related Posts

30 yıllık bakkal mahalleliyi soyup soğana çevirdi: Ailesini bırakıp kaçtı

Olay, Adana’nın en kalabalık semtlerinden biri olan Dağlıoğlu Mahallesi’nde yaşandı. Mahallede yaklaşık 30 yıldır esnaflık yapan S.E., çevresinde güvenilir bir isim olarak tanınıyordu. Gıda ticareti yaptığı ve toplu alışverişler için mahalle …

Kuraklık Konya’yı kötü vurdu

Kuraklığın etkisi Konya Ovası’nı vurdu. Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen bölgede buğdayda yüzde 15, arpada ise yüzde 30’a varan rekolte kaybı yaşandı.

SPK 5 şirketin borçlanma aracı ihraç başvurusunu onayladı

SPK 5 şirketin borçlanma aracı ihraç başvurusunu onayladı

Dubai çikolatası alarma geçirdi: Bakanlık her yerden toplatıyor

Türkiye’de üretilip ABD’de 30 eyalette satılan kadayıflı fıstıklı Dubai çikolatası ezmesinin tüketilmemesi için uyarı yayınlandı. Ezmeden yiyen 4 kişinin hastalandığı belirlenirken Bakanlık harekete geçti. DUBAİ ÇİKOLATASI ALARMA GEÇİRDİ ABD’deki …

Ekonomist Hakan Kara: Merkez Bankası, 18 Mart sonrası sattığı brüt rezervlerin tamamına yakınını yerine koydu

Ekonomist Hakan Kara: Merkez Bankası, 18 Mart sonrası sattığı brüt rezervlerin tamamına yakınını yerine koydu

Mersin’de Ruhsatsız İşletmelere Cezalar

Mersin’de ruhsatsız işletmelere 2.175.000 TL ceza kesildi. Denetimler devam edecek.