Afyon pastırması Avrupa’da tescillendi: 34. gurur!

AB’den Coğrafi İşaretleme ile Afyon Pastırması, 34. Ürün Olarak Tescillendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı.

Kacır, AB’den coğrafi işaret tescili alan 34. ürünün Afyon pastırması olduğunu duyurdu. Bakan Kacır, “Uluslararası coğrafi işaret tescillerimize bir yenisini ekledik. Coğrafi işaretli ürünlerimiz, kadim kültürümüzün, bereketli topraklarımızın ve üreticilerimizin emeğinin küresel ölçekte tescilidir. Başta üreticilerimiz olmak üzere emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. Anadolu’nun değerlerini koruyup dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz.” dedi.

Bakan Yumaklı AB’den coğrafi işaret tescili alan 33’üncü ürünümüzü açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da konuyla ilgili sosyal medya paylaşımında, “Kendine özgü aromasıyla öne çıkan Afyon pastırması, AB’den coğrafi işaret tescili alan 34. ürünümüz oldu. Afyonkarahisar’ın mutfak mirası, bu tescille artık Avrupa sofralarında da tanınacak, hayırlı olsun.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“DÜNYADA ÇOK AZ COĞRAFYAYA NASİP OLAN BİR ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNE SAHİBİZ”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da tescil hakkında Türkiye ve Afyonkarahisar’a hayırlı olması temennisinde bulundu.

Yerel değerlere sahip çıkan Afyonkarahisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler ve emeği geçen herkesi kutlayan Hisarcıklıoğlu, şunları belirtti:

“Dünyada çok az coğrafyaya nasip olan bir ürün çeşitliliğine sahibiz. TOBB ve oda-borsa camiası olarak yerel ve coğrafi işaretli ürünler için yoğun çaba sarf ediyoruz. AB süreci devam eden 73 coğrafi işaret ve 3 geleneksel ürün adı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.”

Erzincan Tulum Peyniri AB’den tescil aldı

AB’den coğrafi işaret tescili alan ürünler şunlar:

“Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini, Ayaş domatesi, Maraş tarhanası, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Aydın memecik zeytinyağı, Araban sarımsağı, Osmaniye yer fıstığı, Bingöl balı, Bursa şeftalisi, Hüyük çileği, Bursa siyah inciri, Söke pamuğu, Manisa mesir macunu, Gaziantep menengiç kahvesi, Silifke yoğurdu, Aydın memecik zeytini, Erzincan tulum peyniri, Aydın çam fıstığı, Afyon pastırması.”

Manisa mesir macunu AB’den coğrafi işaret tescili aldı

Related Posts

Anadolu’yu talan edecekler

AKP’nin yasa teklifi ile Kültür Bakanlığı ‘vicdanla cüzdan’ arasında bırakıldı. Bakanlık ya devasa tazminatlar ödeyip tarihi eserleri kurtaracak ya da eseri görmezden gelecek.

Platinin ons fiyatı 4 yılın en yüksek seviyesinde

Platinin ons fiyatı uluslararası piyasalarda 1.308,45 dolarla 4 yılın en yüksek seviyesini görürken, yıl başından bu yana yüzde 40’ın üzerinde artarak altın, gümüş ve paladyum dahil değerli metaller arasında en fazla değer kazanan ürün oldu.

İsrail İran’ı vurdu: Altın fiyatları uçuşa geçti! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu?

Ortadoğu’da yükselen gerilim piyasaları sarsarken, altın güvenli liman olarak öne çıktı. İsrail’in İran’a yönelik saldırısı yatırımcıları harekete geçirdi. Altın fiyatları haftanın son gününde rekor seviyede bir yükseliş yaşadı. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 13 Haziran 2025 Cuma altın fiyatları…

Satış şirketlerine yetki belgesi şartı: İlk kapsamlı düzenleme geliyor

Ticaret Bakanlığı, doğrudan satış sistemlerini denetim altına almak için hazırladığı ilk kapsamlı yönetmelik taslağını kamuoyuna sundu. Amaç; tüketiciyi korumak, yasa dışı piramit yapıların önünü kesmek ve sektörü şeffaf hale getirmek.

İnşaat maliyetinde 3 ayın yüksek seviyesi

İnşaat maliyet endeksi, Nisan 2025’te bir önceki aya göre yüzde 1,67, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 22,69 oranında yükseldi.

Dolar ve euroda son durum: Piyasalar nereye didiyor? (12 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,1970 liradan alınan dolar, 39,1990 liradan satılıyor. 44,3000 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 44,3020 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 39,1850, avronun satış fiyatı ise 45,0130 lira olmuştu. Dolar ve euroda …