Bilim insanları, başka bir altın kaynağı bulduklarını açıkladı

Evrendeki Altın Oluşumu: Manyetarlar ve Nötron Yıldızları

CNN International’ın haberine göre, arşiv uzay görevi verilerinde keşfedilen bir sinyale dayanan yeni bir araştırma, evrendeki altın oluşumuyla ilgili önemli bir ipucu sunabilir: Manyetarlar veya yüksek derecede manyetize nötron yıldızları.

Bilim insanları, evrenin oluşumundan 13,8 milyar yıl önce hidrojen, helyum ve hatta az miktarda lityum gibi hafif elementlerin var olduğuna inanıyorlar.

Daha sonra patlayan yıldızlar, ağır elementlerin, özellikle de demirin evrene yayılmasını sağladı. Ancak altın gibi daha ağır elementlerin evrende dağılımı bilim insanları için hala bir gizem olmaya devam ediyor.

Columbia Üniversitesi’nde fizik doktora öğrencisi olan ve The Astrophysical Journal Letters’da yayınlanan çalışmanın baş yazarı Anirudh Patel, “Bu, evrendeki karmaşık maddenin kökeni açısından oldukça temel bir soru. Bu aslında çözülmemiş eğlenceli bir bulmaca” dedi.

Önceden, kozmik altın üretimi sadece nötron yıldızı çarpışmalarıyla ilişkilendiriliyordu.

Uzaydaki Altın “Fabrikaları”

2017’de, gökbilimciler iki nötron yıldızı arasındaki çarpışmayı gözlemlediler. Bu olay, uzay-zamandaki yerçekimi dalgaları ve gama ışını patlamasından gelen ışık gibi olguları da beraberinde getirdi. Bu çarpışma sonucunda altın, platin ve kurşun gibi ağır elementler oluştu. Bu tür çarpışma olaylarına kilonova adı veriliyor ve uzaydaki altın “fabrikalarına” benzetiliyor.

Louisiana Eyalet Üniversitesi’nden astrofizikçi Eric Burns, çoğu nötron yıldızı birleşmesinin son birkaç milyar yılda gerçekleştiğine inanıldığını söylese de, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı teleskoplarından elde edilen 20 yıllık veriler, evrenin bebeklik döneminde magnetarlardan kaynaklanan patlamaların altın oluşumu için farklı bir yol sağlayabileceğini gösteriyor.

“Yıldız Depremleri”

Nötron yıldızları, patlayan yıldızların kalıntılarıdır ve çok yoğunlardır. Tek bir nötron yıldızının malzemesi, Dünya’da 1 milyar ton ağırlığında olabilir. Manyetarlar ise son derece parlak nötron yıldızı türleridir ve inanılmaz güçlü manyetik alanlara sahiptir.

Burns, gökbilimcilerin manyetarların oluşumunu hala tam olarak anlamaya çalıştığını belirterek, ilk manyetarların evrenin başlangıcından yaklaşık 200 milyon yıl sonra veya yaklaşık 13,6 milyar yıl önce ilk yıldızlardan hemen sonra oluştuğunu öne sürdüğünü ifade etti.

Nötron yıldızları zaman zaman “yıldız depremleri” nedeniyle radyasyon patlamaları yaşarlar.

Burns, yıldız depremlerinin depremlere benzer şekilde olduğunu ve yıldızın içindeki stres birikimi sonucunda ortaya çıktığını söyledi.

Related Posts

Kartalkaya’daki otel yangınında yaşamını yitirenlerin yakınları Başkent Üniversitesi’nde buluştu

Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel yangınında hayatını kaybedenlerin yakınları, Başkent Üniversitesi’nde düzenlenen “Yaşam Hakkı ve Travma Sempozyumu”nda bir araya geldi.

Turizmin başkentinde taksi krizi!

Antalya Havalimanı’nda çalışan yüzlerce taksici, korsan taşımacılığı protesto etmek için kontak kapattı. Eylem nedeniyle çok sayıda turist ulaşımda mağdur oldu.

Hiç müzik eğitimi almayan 175 kadın, sanat yolculuğuna çıktı

Bursa’da hiç müzik eğitimi almamış, yaşları 40 ile 80 arasında değişen 175 kadından oluşan Nilüfer Kadın Korosu Derneği, 20 yılda 11 ülkede konser verdi. 2005 yılında çıktıkları sanat yolculuğunda onlarca şehirde de konser veren koro üyeleri, son olarak davet üzerine gittikleri Azerbaycan ve Gürcistan’da şarkılarını seslendirdi. 20’nci yıllarını da 200’üncü konser ile kutlayan Nilüfer Kadın Korosu Derneği üyeleri, dansları ve kostümleriyle de sahne şovuna imza attı.

Külliye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında güvenlik toplantısı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda İran ile İsrail arasındaki çatışmalar ele alındı ve Türkiye’nin muhtemel gelişmelere yönelik hazırlıkları değerlendirildi.

CHP Malatya İl Başkanı Yıldız: ‘Kürecik Üssü İsrail’e çalışıyor, derhal kapatılmalı’

CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, İran ve İsrail’in çatışmasına değinirken, “Ne yazık ki bu krizin sıcak haritasının tam ortasında şehrimiz Malatya yer almaktadır. Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Kürecik bölgesinde konuşlu NATO’ya ait radar üssü, ABD tarafından işletilmektedir. Esasen İsrail’in güvenliği için veri sağlamaktadır” ifadesini kullandı.

Cinsel istismarcı ‘cinci hoca’ yakalandı

Kağıthane’de ‘cin çıkardığı’ iddiasıyla 17 yaşındaki K.D. adlı kıza, cinsel istismarda bulunup, teyzesini de taciz eden ve 27 yıl hapis cezasıyla aranan Kenan Kabakulak (72), polis tarafından yakalandı. Kenan Kabakulak’ın 2014 yılında bu olay nedeniyle aldığı 27 yıl hapis cezasıyla firari olarak arandığı belirtildi. Zanlı işlemlerinin ardından cezaevine gönderildi.