Çiftçiye iklim değişikliği desteği geliyor

İklim Değişikliği Tarımsal Arazi Üzerindeki Olumsuz Etkiler İle Mücadele Edilebilir

Uzmanlar, Tarım-Güneş Enerji Santralleri (TarımGES) uygulamalarının, iklim değişikliğinin tarımsal araziler üzerindeki olumsuz etkisini azaltabileceğini belirtiyor.

Güneş enerjisi düşünce kuruluşu Solar3GW’nin lideri Yusuf Bahadır Turhan, yaptığı yazılı açıklamada, TarımGES projelerine hız verilerek iklim değişikliğinin tarım alanlarına negatif etkilerinin önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Turhan, TarımGES uygulamalarının, iklim değişikliği nedeniyle üretim zorlukları yaşayan çiftçilere destek olabileceğini ve her ürüne özgü esnek TarımGES projelerinin oluşturulabileceğini vurguladı.

Konuyla ilgili konuşan Turhan, TarımGES projelerinin, panellerin yüksekliklerinin ürüne uygun olarak ayarlanabileceğini ve panellerin dik olarak ekilen alanlara yerleştirilebileceğini belirtti. Ayrıca TarımGES’in sadece sebze ve meyve yetiştirilen alanlar değil, aynı zamanda hayvancılık, balıkçılık, üzüm bağları, arıcılık gibi çeşitli tarım alanlarında da kullanılabileceğini açıkladı.

Turhan, Solar3GW’nin ana hedefinin TarımGES uygulamalarını yaygınlaştırarak Türkiye’de sebze, meyve ve tahıl üretimini desteklemek olduğunu vurguladı ve projelerin uygulanmasında Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Turhan, Türkiye’nin tarım arazilerinin çok küçük bir kısmına TarımGES kurulması durumunda ülkenin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmının karşılanabileceğine dikkat çekti. Ayrıca 5, 10 ve 20 megavatlık YEKA’larla başlanacak TarımGES projelerinin olumlu sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Turhan ayrıca, TarımGES projelerinin sulama ihtiyacını azaltarak toprağın nemini koruduğunu ve bazı ürünlerde sulama ihtiyacının yüzde 20 ila 30 oranında azalabileceğini belirtti. Bu sistemlerin doğru arazi ve ürün seçimiyle son derece verimli olabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Anadolu’yu talan edecekler

AKP’nin yasa teklifi ile Kültür Bakanlığı ‘vicdanla cüzdan’ arasında bırakıldı. Bakanlık ya devasa tazminatlar ödeyip tarihi eserleri kurtaracak ya da eseri görmezden gelecek.

Platinin ons fiyatı 4 yılın en yüksek seviyesinde

Platinin ons fiyatı uluslararası piyasalarda 1.308,45 dolarla 4 yılın en yüksek seviyesini görürken, yıl başından bu yana yüzde 40’ın üzerinde artarak altın, gümüş ve paladyum dahil değerli metaller arasında en fazla değer kazanan ürün oldu.

İsrail İran’ı vurdu: Altın fiyatları uçuşa geçti! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu?

Ortadoğu’da yükselen gerilim piyasaları sarsarken, altın güvenli liman olarak öne çıktı. İsrail’in İran’a yönelik saldırısı yatırımcıları harekete geçirdi. Altın fiyatları haftanın son gününde rekor seviyede bir yükseliş yaşadı. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 13 Haziran 2025 Cuma altın fiyatları…

Satış şirketlerine yetki belgesi şartı: İlk kapsamlı düzenleme geliyor

Ticaret Bakanlığı, doğrudan satış sistemlerini denetim altına almak için hazırladığı ilk kapsamlı yönetmelik taslağını kamuoyuna sundu. Amaç; tüketiciyi korumak, yasa dışı piramit yapıların önünü kesmek ve sektörü şeffaf hale getirmek.

İnşaat maliyetinde 3 ayın yüksek seviyesi

İnşaat maliyet endeksi, Nisan 2025’te bir önceki aya göre yüzde 1,67, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 22,69 oranında yükseldi.

Dolar ve euroda son durum: Piyasalar nereye didiyor? (12 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,1970 liradan alınan dolar, 39,1990 liradan satılıyor. 44,3000 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 44,3020 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 39,1850, avronun satış fiyatı ise 45,0130 lira olmuştu. Dolar ve euroda …