Güneş fırtınası küresel radyo kesintilerine yol açtı: Uzmanlara göre daha kötüsü yolda

Güneş Patlaması Radyo Kesintilerine Yol Açtı!

Güneş, AR4087 adlı soğuk ve karanlık bir bölgesinden X2.7 sınıfı dev bir güneş patlaması gerçekleştirerek dünya çapında ciddi radyo kesintilerine neden oldu. X sınıfı patlamalar, iletişim sistemlerini ve elektrik şebekelerini tehdit edebilecek en güçlü patlamalardır.

AR4087 bölgesinden gelen bu şiddetli X sınıfı patlama, Dünya üzerinde geniş bölgelerde etkili oldu. X-ışınları ve aşırı morötesi radyasyon, ani bir şekilde Dünya’ya ulaşarak yüksek frekanslı radyo sinyallerinde geçici kesintilere neden oldu. Patlama sırasında Dünya’nın gündüz tarafında bulunan Avrupa, Asya ve Orta Doğu bölgeleri doğrudan etkilendi.

Uzmanlar, AR4087 güneş lekesinin önümüzdeki günlerde Dünya’ya tam olarak yöneleceğini ve daha fazla güneş fırtınası riskinin bulunduğunu belirtiyorlar. Bölge, M5.3 ve M7.74 seviyelerinde iki yeni güneş patlaması daha üreterek aktifliğini artırdı.

Geçtiğimiz Mayıs ayında, ABD’de olası büyük bir güneş fırtınasına karşı hazırlık amacıyla masa başı bir tatbikat gerçekleşti. CME’lerin (koronal kütle atımı) Dünya’ya doğru ilerlemesi durumunda karar süreçlerini test eden katılımcılar, uzay hava tahmini teknolojilerinin geliştirilmesinin öneminin altını çizdi.

Bu senaryo, Güneş’in aktivitesinin arttığı dönemde acil önlemlerin alınması gerekliliğini vurgulayarak, uzay hava tahmini teknolojilerinin güncellenmesi gerektiğini ortaya koydu.

Related Posts

Herkesin beyninden çok zayıf bir ışık çıktığı kanıtlandı: Yeni dönem başlıyor

İnsan beyni yüzyıllardır sırlarını koruyan en karmaşık organ olarak bilinirken, bilim dünyası şimdi onu bambaşka bir açıdan aydınlatıyor. Kanada’daki Algoma Üniversitesi’nde yapılan çarpıcı bir araştırma, beynimizin sadece elektriksel sinyaller üretmekle kalmadığını, aynı zamanda gözle görülmesi neredeyse imkânsız düzeyde bir ışık yaydığını ortaya koydu.

Büyük tehlikeye 2 yıl kaldı: ‘Ay’a çarpması beklenen dev asteroit, Dünya yörüngesini parçalayabilir’

Bilim insanları, 2032 yılında Ay’a çarpma ihtimali artan asteroid 2024 YR4’ün, Dünya yörüngesindeki uydular için büyük risk oluşturabileceğini açıkladı. Asteroit çarpması sonrası oluşabilecek enkaz bulutu, onlarca yıllık uydu çarpışma yoğunluğunu sadece birkaç günde yaşatabilir.

Evreni anlayış biçimimizi değiştirecek teleskoptan ilk görüntüler

Vera Rubin Teleskobu’nun Dünya’ya çarpma mesafesindeki gök taşlarını tespit etmesi ve Samanyolu Galaksisi’ni de haritalaması bekleniyor.

Kullanıcılar YouTube’da sorun yaşıyordu! Google’dan çözüm geldi

YouTube’un hem iOS hem de Android sürümünde bazı kullanıcılar sorun yaşadıklarını bildirmeye başladı. YouTube’un mobil uygulamasında yaşanan sorunda kullanıcılar videoların kapandığını ve açılmadığını belirtmişti.

Paraşütle şehirlerarası yolculuk yaptı: Kahramanmaraş’tan Şanlıurfa’ya 7 saat uçtu

Kahramanmaraşlı yamaç paraşütü sporcusu Yılmaz Cansarı, gerçekleştirdiği uzun mesafe uçuşla dikkatleri üzerine çekti. Türkiye genelinde branşında ilk 20 sporcu arasında yer alan Cansarı, 7 saat boyunca gökyüzünde kalarak tam 230 kilometrelik mesafeyi kat etti.

Antarktika’nın derinliklerinde saklı sır! Buzulların altındaki gizemli dünya

Antarktika’nın kalın buz tabakalarının altında, bilim insanlarını hayrete düşüren bir gizli dünya gün yüzüne çıktı. Yüzlerce metre derinlikte yer alan yeraltı nehirleri ve daha önce bilinmeyen ekosistemler, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle …