Her 6 çiftten 1’i kısırlık problemi yaşıyor! Nedeni obezite ve sigara olabilir

Erkeklerde İnfertilite ve Sebepleri

Üreme, canlıların yaşam döngüsünde önemli bir yer tutar. Erkeklerde üreme yeteneği için sperm üretimi ve olgunlaşması karmaşık bir süreçtir. Bu süreç, testislerde başlayarak beyinle testisler arasında işleyen nöroendokrin sistemin kontrolü altında devam eder. Fertilite, çiftlerin doğal yollarla gebelik elde edebilme kapasitesini ifade ederken, bunun olumsuz etkilenmesine “infertilite” yani kısırlık denir. Dünyada, infertilite vakalarının yarısından fazlası erkek kaynaklıdır.

Obetizite ve Sigara Erkeklerde Kısırlık Sebebi Olabilir

Evli çiftlerin çocuk sahibi olma hayali bazen gerçeğe dönüşmeyebilir. Araştırmalara göre, hem anne adayının hem de baba adayının sağlık durumu infertiliteye neden olabilir. Sigara, aşırı kilo, düzensiz beslenme ve çevresel faktörler her iki cinsiyet üzerinde infertilite riskini artırabilir. Erkeklerde infertiliteye yol açan diğer sağlık sorunları da vardır:

  • 1- Testis dışı hormonal veya sistemik problemler
  • 2- Testis hastalıkları
  • 3- Spermin taşınmasında sorunlar
  • 4- Diğer belirlenemeyen faktörler

İnfertilite Sebepleri ve Tanısı

Erkeklerde infertilite şüphesi varsa, öncelikle üreme öyküsü alınmalı ve semen analizi yapılmalıdır. Testis boyutları ve kıvamı gibi fiziksel özellikler de dikkate alınarak ileri tetkikler yapılabilir. Hormonal bozukluklar da infertilite riskini artırabilir. Ayrıca, erkek genital sistem enfeksiyonları da doğurganlığı etkileyebilir.

Yaşam Değişiklikleri ve İnfertilite Tedavisi

Çevresel faktörlerin yanı sıra mesleki etmenler de erkeklerde infertiliteye neden olabilir. Boşalma bozuklukları da tedavi edilmesi gereken durumlar arasındadır. Cerrahi tedavi gerektiren vakalarda, altta yatan sebebe göre farklı yöntemler kullanılabilir. Tedavide başarı şansını artırmak için yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkol kullanımından kaçınma tedavi sürecini destekler.

Related Posts

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.

Doktorların hasta için isteyeceği tahlillere kısıtlama

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında doktorların hasta için isteyeceği tahliller sınırlandırıldı. Yeni uygulamaya hekimlerden tepki yağdı: “Tedaviyi geciktirir”

Bu çorba tüm gün tok tutuyor! Yağları cayır cayır yakıyor

Diyet yapanların listesinin bir numarasına girecek olan bu çorba tüm gün tok tutarken ayrıca yağların yakılmasına da fayda sağlıyor.

Tırnaklar kaç yıl yaşayacağımızı söylüyor! Şaşırtıcı iddia Harvardlı doktordan geldi

Bilim dünyasında yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, tırnak uzama hızının biyolojik yaşın önemli bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir

Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir