Küresel askeri harcamalar arttı

Küresel Askeri Harcamalar 2024’te Rekor Seviyede

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2024 yılına ilişkin küresel askeri harcamalar raporunu açıkladı. Rapor, küresel askeri harcamaların 2024’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artışla 2 trilyon 718 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğünü ortaya koydu.

Rapora göre, geçen yılki artışta Avrupa ve Orta Doğu’da askeri harcamalardaki keskin yükseliş etkili oldu. Küresel askeri harcamalar 10 yıldır art arda yükseliyor ve geçen yıl Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana bir önceki yıla göre en keskin yükselişi kaydetti.

Türkiye’nin Askeri Harcamaları Artışta

SIPRI raporuna göre, Türkiye’nin 2015-2024 döneminde askeri harcamaları yüzde 110 arttı. Geçen yıl Türkiye’nin askeri harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 25 milyar dolara yükseldi.

Raporda, küresel olarak kişi başına askeri harcama 334 dolarla 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

ABD ve Diğer Büyük Askeri Harcama Yapan Ülkeler

Rapora göre, 2024’te en çok askeri harcama yapan beş ülke ABD, Çin, Rusya, Almanya ve Hindistan oldu. Bu beş ülkenin harcamaları dünya askeri harcamalarının yüzde 60’ını oluşturdu.

ABD’nin 2024’te askeri harcamaları önceki yıla göre yüzde 5,7 artarak 997 milyar doları geçti. ABD’nin askeri harcamaları 2015-2024 döneminde yüzde 19 arttı.

Raporda, ABD’nin geçen yıl askeri harcamalarının toplam küresel askeri harcamalarının yüzde 37’sini ve NATO içinde yüzde 66’sını oluşturduğuna dikkat çekildi.

Enstitünün raporunda Rusya’nın 2024’teki askeri harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 38 arttığı belirtildi. Rusya’nın askeri harcamaları GSYH’sinin yüzde 7,1’ine denk gelmekte.

İsrail ve Diğer Ülkelerin Askeri Harcamaları

İsrail’in askeri harcamaları geçen yıl yüzde 65 artarak 46,5 milyar dolara ulaştı. İran ise harcamalarında yüzde 10 azalışla 7,9 milyar dolara indi.

İngiltere’nin askeri harcamaları yüzde 2,8 artarak 81,8 milyar dolara çıktı. Fransa’nın askeri harcamaları ise yüzde 6,1 artışla 64,7 milyar dolara yükseldi.

Suudi Arabistan, 80,3 milyar dolarla Orta Doğu’nun en büyük askeri harcama yapan ülkesi oldu.

SIPRI Askeri Harcamalar ve Silah Üretim Programı Kıdemli Araştırmacısı Xiao Liang, geçen yıl 100’den fazla ülkenin askeri harcamalarını artırdığını belirtti. Liang’a göre, hükümetlerin askeri güvenliğe öncelik vermesi ekonomik ve sosyal alanlarda olumsuz etkilere sebep olabilir.

SIPRI, çatışma, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma alanlarında araştırma, rapor ve analizler sunarak 1966’dan bu yana faaliyetlerine devam ediyor.

Related Posts

Piyasalar bugün çok hareketli… Borsa İstanbul’da 3 ay sonra ilk kez yaşandı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,25 yükselişle 9.972,96 puandan başladı. Ancak sonrasında 10 bin puanın üstüne çıkarak 3 ay aradan sonra ilk kez bu seviyeye yükseldi. 10 bin 005 puanı gören Borsa İstanbul 10 bin puanının üstünü son …

Kamu işçileri yol kapattı!

600 bin kamu işçisi ve ailesinin ekonomik koşullarını belirleyecek olan Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri hükümet kanadının sunduğıu teklifle çıkmaza girdi. Hükümetin, kamu işverenlerini temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenler …

Altının göreceği en yüksek rakamı açıkladı: İlle de alacağım diyene kritik uyarı

İran-İsrail arasındaki çatışmalar piyasalarda büyük krize neden olacak korkusu yaratmış, savaş senaryolarında en önemli yatırım aracı haline gelen altında büyük sıçrama olacağı düşünülmüştü. Piyasalar ilk anda tepki gösterse dahi sonrasında durgun …

Uzun ve kısa vadeli yatırımın yönü değişti: Dolardan çıkanların tercihi ‘frank’ oldu!

Almanyalı dev Deutsche Bank’ın yayınladığı rapora göre Amerikan doları son yılların en kötü senaryosunu yaşarken, euro ve İsviçre frangı karşısında da peş peşe değer kaybetti. Yatırımcıların ise kısa ve uzun vadeli yatırımları değişti.

Çin’de sanayi şirketleri için kötü haber! Kârlar mayısta azaldı

Ulusal İstatistik Bürosundan (UİB) yapılan açıklamaya göre, yıllık cirosu 20 milyon yuanın (yaklaşık 2,79 milyon dolar) üzerindeki sanayi işletmelerinin toplam karı, Mayıs 2025’te, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,1 azaldı. Böylece karlılık …

Dev indirim sonrası tabelalar bir kez daha değişiyor: Motorine zam geliyor

Akaryakıt ürünlerinden motorinin litre fiyatına zam yapılması bekleniyor. Fiyatları 1.14 lira artacak.