Prince of Persia’nın orijinal oyunu, serinin zaman içinde kayboluşunu hatırlatıyor

Prince of Persia serisine olan ilgim, yıllar boyunca sadece bu oyunu oynamadan farkında olduğum bir şeydi. Platform oyunlarını seviyordum, ancak Prince of Persia, sadece bir platform oyunundan daha fazlası gibi görünüyordu. Bu oyunda, benim için fazla zeki, fazla meydan okuyan ve gerçek insan hareketlerinin biraz ürkütücü bir yaklaşımı olan bir şey sezinlemiştim. Master System’da birçok platform oyunu oynamıştım; bu oyunlarda genellikle komik karikatür hayvanlarla yürüyüşe çıkıyor ve zıplıyordum: Psycho Fox, Mickey (ve onun Illusion Kalesi) ve Wonder Boy 3’ün tüy ve pullarla dolu hızlı değişimleri. Prince of Persia daha yetişkin makinelerde, Amiga gibi, çalışıyordu ve bana bu oyunu oynamaktan alıkoyan şeyi kaba bir ifadeyle açıklamam gerekirse: oyun benim için fazla yetişkin hissettiriyordu.

Şimdi adeta büyümüş biri olarak, geçen haftayı bu şekilde hissetmemin nedenlerini anlamaya çalışarak geçirdim. Kesinlikle konusu – Princeesi kurtar – yüzünden değildi ya da gerçek Pers hakkında nuanslı bir anlayışım olduğu için de değil. Jordan Mechner’in oyunu, sarışın kahramanı ve kötü vezirleriyle, açıkça eski Hollywood’un konu hakkındaki yaklaşımına dayanıyordu. Ancak bu hafta ekran görüntülerine bakarken ve 1989’da Kuzey Amerika’da ilk çıktığı zamanki benim aklımı uçuracak şekilde bir tarayıcıda Prince oynarken, aynı hissi tekrar yaşadım. İlk defa oyunu arkadaşlarımın evinde, genellikle daha büyük kardeşlerine ait makinelerde çalışırken gördüğümde hissettiğim hafif soğuk karışıklığı hatırladım. Yeni ve bir şekilde – aynı zamanda – çok eski bir şeye bakıyor olmanın hissiydi.

Fark – ve bu otuz yıldan fazla bir fark – şimdi bu hissi seviyorum. Bu nostalji, ama içinde daha garip bir şeyler de karışık. Ve oyunu biraz oynayarak – ve serinin son bölümü olan muhteşem Prince of Persia: Lost Crown’ı yeni bitirerek – tepkimin nedenlerini biraz daha iyi anlamaya başladığımı düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir