Son 3 yılda 4 bin 380 turizm tesisi eksiklikleri nedeniyle kapatıldı
Turizm İşletmelerine Yeni Düzenleme: Turizm İşletme Belgesi Zorunluluğu
Turizmi Teşvik Kanunu’nda yapılan değişikliklerle belediyeler ve il özel idarelerinden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan işletmeler için artık turizm işletme belgesi alma zorunluluğu getirildi. Yeni düzenleme ile konaklama işletmelerinin 6 ay içinde turizm işletme belgesi alması gerekiyor. Aksi takdirde iş yeri açma ve çalışma ruhsatı yetkili idare tarafından iptal edilerek faaliyet sonlandırılacak.
BİNLERCE TURİZM TESİSİNE KAPATMA CEZASI
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, mevzuat değişikliğinin ardından birçok turizm tesisi hakkında incelemeler yapıldı. 2022 yılından bu yana yeterliliklerini tamamlamayan 4,380 tesis kapatma cezası aldı. Kapatma işlemleri ise iş yeri açma ruhsatı veren belediyeler ve il özel idareleri tarafından gerçekleştirildi. Türkiye genelinde bulunan 25,908 turizm tesisi içerisinde %16,9’luk bir kısım standartlara uymadığı için kapatıldı.
İSTANBUL’DA EN FAZLA KAPATMA KARARI ALINAN İL
Son 3 yılda kapatma kararı verilen turizm tesisleri arasında en fazla tesise İstanbul’da rastlandı (767 tesis). İzmir 515, Sakarya 499 tesise ev sahipliği yaptı. Turizm standartlarını karşılamayan diğer kapatılan tesis sayıları ise şöyle:
- Muğla: 424
- Antalya: 386
- Aydın: 226
- Çanakkale: 179
- Bursa: 149
“KAPATMA KARARLARINI BİZ VERİYORUZ, BELEDİYELER UYGULUYOR”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, son zamanlarda yaşanan olaylar üzerine belediyelere kapatma işlemlerini tamamlamaları için talimat verdi. Bakan Ersoy, “Kapatma kararını biz alıyoruz, uygulamasını belediyeler yapıyor. Son 3 yılda çok yoğun bir program uyguluyoruz. Bütün belgeleri düzenleyip eksik olanları kapatıyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.