Yeni bir karadelik sınıfı keşfedildi

Evrenin Derinliklerinde Keşfedilen Yeni Karadelik Türü: Orta Kütleli Karadelikler

Evrenin derinliklerinde gizlenmiş, bugüne kadar keşifi neredeyse imkansız olan yeni bir karadelik türü bulundu. Bu nesneler araştırmacılar tarafından “orta kütleli karadelikler” (intermediate-mass black holes – IMBHs) olarak adlandırılıyor çünkü ne yıldızlardan doğan küçük karadeliklere ne de galaksilerin merkezinde hüküm süren devasa süper kütleli karadeliklere benzerler. Adeta evrenin karadelik skalasında kayıp bir halkayı temsil ediyorlar.

Bilim dünyasında, uzun bir süredir bu orta ölçekli karadeliklerin varlığı tartışma konusuydu. Güneş kütlesine sahip küçük karadelikler ile milyarlarca güneş kütlesine ulaşan süperkütleli devler arasında bir boşluk bulunmaktaydı. Bu boşluğu doldurabilmek adına gökbilimciler, Avrupa’daki Virgo ve ABD’deki LIGO yerçekimi dalgası dedektörlerini kullanarak IMBH’lerin izini sürmeye başladı.

Orta Kütleli Karadeliklerin Sınıflandırılması

Yapılan gözlemler sonucunda, güneşin kütlesinin 100 ila 300 katı arasında değişen birçok karadelik tespit edildi. Araştırmacılar, bu “lite” karadeliklerin büyük olasılıkla diğer karadeliklerin birleşmesi sonucu oluştuğunu belirtmektedir.

2019 ve 2020 yılları arasında gerçekleştirilen gözlemler sırasında 11 birleşme olayı kaydedildi. Bu birleşmeler, IMBH’lerin evrendeki kökenleri hakkında önemli ipuçları sağlayabilir.

Keşif, saygın bilim dergisi The Astrophysical Journal Letters’ta yayınlanan bir makale ile duyuruldu. Çalışmada, orta kütleli karadeliklerin sınıflandırılması, keşfedilme yöntemleri ve neden önemli oldukları detaylı bir şekilde açıklanmaktadır.

Bilim insanlarına göre, bu tür keşifler sadece karadeliklerin doğası hakkında bilgi vermekle kalmayıp aynı zamanda evrenin ilk dönemleri ve yıldız oluşumu ve yok oluşu hakkında da kritik bilgiler sunabilir.

Related Posts

Herkesin beyninden çok zayıf bir ışık çıktığı kanıtlandı: Yeni dönem başlıyor

İnsan beyni yüzyıllardır sırlarını koruyan en karmaşık organ olarak bilinirken, bilim dünyası şimdi onu bambaşka bir açıdan aydınlatıyor. Kanada’daki Algoma Üniversitesi’nde yapılan çarpıcı bir araştırma, beynimizin sadece elektriksel sinyaller üretmekle kalmadığını, aynı zamanda gözle görülmesi neredeyse imkânsız düzeyde bir ışık yaydığını ortaya koydu.

Büyük tehlikeye 2 yıl kaldı: ‘Ay’a çarpması beklenen dev asteroit, Dünya yörüngesini parçalayabilir’

Bilim insanları, 2032 yılında Ay’a çarpma ihtimali artan asteroid 2024 YR4’ün, Dünya yörüngesindeki uydular için büyük risk oluşturabileceğini açıkladı. Asteroit çarpması sonrası oluşabilecek enkaz bulutu, onlarca yıllık uydu çarpışma yoğunluğunu sadece birkaç günde yaşatabilir.

Evreni anlayış biçimimizi değiştirecek teleskoptan ilk görüntüler

Vera Rubin Teleskobu’nun Dünya’ya çarpma mesafesindeki gök taşlarını tespit etmesi ve Samanyolu Galaksisi’ni de haritalaması bekleniyor.

Kullanıcılar YouTube’da sorun yaşıyordu! Google’dan çözüm geldi

YouTube’un hem iOS hem de Android sürümünde bazı kullanıcılar sorun yaşadıklarını bildirmeye başladı. YouTube’un mobil uygulamasında yaşanan sorunda kullanıcılar videoların kapandığını ve açılmadığını belirtmişti.

Paraşütle şehirlerarası yolculuk yaptı: Kahramanmaraş’tan Şanlıurfa’ya 7 saat uçtu

Kahramanmaraşlı yamaç paraşütü sporcusu Yılmaz Cansarı, gerçekleştirdiği uzun mesafe uçuşla dikkatleri üzerine çekti. Türkiye genelinde branşında ilk 20 sporcu arasında yer alan Cansarı, 7 saat boyunca gökyüzünde kalarak tam 230 kilometrelik mesafeyi kat etti.

Antarktika’nın derinliklerinde saklı sır! Buzulların altındaki gizemli dünya

Antarktika’nın kalın buz tabakalarının altında, bilim insanlarını hayrete düşüren bir gizli dünya gün yüzüne çıktı. Yüzlerce metre derinlikte yer alan yeraltı nehirleri ve daha önce bilinmeyen ekosistemler, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle …